Sunday, 27 November 2011

Jalan

hidup yang kosong.. lumrahnya untuk mengisi.. apa yang perlu disi....?

Pengalaman

orang kata pengalaman mendewasakan kita.. tapi matang kah kita? yang dilalui selama ini bukan sekadar pengalaman.. hingga terlupa apa yang penting.

maksud kehidupan

mengharungi hidup penuh ranjau.. terasa manis kadang tertelan pahit.. apakah itu dapat dielak..? tidak sedar sesuatu paling berharga.. akan diguna untuk melindungi diri.

pengabdian

hingga sampai putaran masa.. hukum yang kekal.. tunduk juga akhirnya.. pada yang Kekal juga diserah.. permulaan dan penamat ingin segara diketahui..

matlamat

andai apa yang dicari tidak ditemui.. bukan itu penghayatan yang di ingini.. satu kebenarannya.. sebuah perjalanan kehidupan.. satu pelumbaan dua haluan.. satu cita-cita.. menuju keredhaanMu..

bersediakah kita?








Sunday, 13 November 2011

4 perkara yang aku ingin belajar.

firstly, aku memang suka menulis waktu tengah2 malam. rumate da tido. sebab aku tak boleh bagi perhatian pada penulisan kalau dia hidup lagi.. Aku pon pelik, tiap kali dengar berdengkur je boleh memberikan satu inspirasi. lepas ni boleh buat time exam. aku upah la sekadar yang mampu... anyone..!? lalala~

4 Perkara yang aku ingin belajar :-

1)  Belajar memaafkan.
     -Sikap aku yang tidak pernah berubah sejak aku pandai naik basikal ialah memaafkan orang lain. bukan apa, kadang2 sampai aku dendam giler. tapi tak pernah balas pon. tu antara titik positif yang ada dalam sikap dendam aku ni. kalau tension dengan someone mesti aku masam muka, buat dono kat orang tu.. aku pon lemas hidup tanpa sifat pemaaf ni..

2)  Belajar main piano.
     - Sebenarnya dah lama aku nak main alat musik ni. dulu aku penah ambil lesson main gitar dari seorang kawan kat sini. agaknya dia pon fed-up sebab aku tak terer2. jadi aku pon fed-up jugak.. haha.. lately, aku selalu bukak u-tube dengar dan perati orang main piano. kena la dengan watak romeo aku yang bawa sekarang neh. tapi main piano cam lebih susah dari gitar jek.....

3)  Belajar taranum quran.
    - Bila dengar kawan2 aku bace quran, kemain sedap lagi, mendayu-dayu alunan taranum, tepat makraj dan betol tajwidnya. kalau aku baca, mendayu-dayu orang tegor salah tajwid dan makhraj lalu pergi ke bilik lain sambil pasang lagu revolvers- namun ku punya hati. sudah macam pencemaran bunyi. memang dapat pahala tapi kalau macam menganggu manusia cane?haha

4)  Belajar jadi rajin. (0_-!)
   - fuhhh.... MALAS ini masalah genetik ke ape, aku pon tak tau. kang aku tanya mak aku. mak cakap aku anak angkat pulak. padahal mak n arwah ayah rajin je aku tengok. Sikap bertangguh, bermalas-malasan tak pernah berubah dari 21-10-1988... haa.. lama kan..! tu tarikh lahir aku.. mana ada baby lahir jadi rajin.. rajin mintak susu dengan melalak ada la.. sapa yang lahir terus rajin tolong mak dia sidai baju, kupas bawang ke sila angkat tangan, meh aku nk belanja kenny rogers.. tapi kena ada evidence la.. kalau tak, sorry to say..

Nota kaki :- Sesiapa yang ingin apply jadi guru peribadi. sila email ke fiq_8637@yahoo.com. Calon perempuan yang mempunyai Ph.d diberi keutamaan.

Sekian. wasalam..


Wednesday, 26 October 2011

Pesanan penaja #1

ehem2...

hamba mohon maaf pada yang klik Follow blog neh.. walaupon ada belas2 je tapi amat bermakna.. ngeh2..
untuk makluman, sebenarnya aku memang tak reti nk follow balik.. miahahaha..
asl aku klik follow kuar kejadah sign in hape tah.. itu yang membuat aku jadi fed-up dan mengabaikan collum follow neh.. huhu..
sape2 yang sudi mngajar tolong la tinggalkan cara2 mengajar.. please.. spoon-feed-me...!




sekian pesanan dari penaja...  [TQ pada yang memberi usul] :D

Tuesday, 18 October 2011

[travelOgue] - PrOlogue Of Romance Dawn.

salam..

PrOlogue of romance dawn.
Aku da lame nk wat travelog neh..cuma tak berape kesampaian masa atas sebab2 tertentu.. ngeh9.. Atas permintaan seorang hamba Allah yang sangat cumel (ehem2..) maka aku tunaikan untuk menulis tempat2 yang pernah dilawati sepanjang berada Disini..

24/4/2007(rasenye la) adalah tarikh aku meninggalkan semua yang aku miliki dimalaysia termasuk bantal busuk yang dicintai serta buku2 komik yang amat ku sayangi.. families included..! anyway, back to the topic.. firstly ofkos ku jejak adalah bumi SYRIA. wuuu~ bile jejak rasa nk patah balik tanah melayu oh.. dok atas flight tak nmpk bangunan dan pokok bunga yg cantek.. ha9.. Apakan daya, telah berjanji pada arwah ayahnda beta untuk menghabiskan ijazah disini. Dengan semangat yg luntur tp azam masih kukuh walaupun goyah ku gagahkan kaki untuk melangkah.

Selepas kira2 satu jam ku di damascus, takde la teruk sangat damascus neh.Walaupon tak macam K.L tapi ada bau2 bacang dgn Bandar setelit Guar chempedak, kedah pon kire ok la.. (haha2.. teruk sgt tuh..) bandar damascus ni agak terancang la da capital syria kan dan kekal dengan konsep Old city contohnya, kubu dan tembok2 yang b'abad masih lg dijaga. fascinating.!

Dalam travelOgue neh, aku akan masuk kan sume tempat2 yang pernah ditakluk olehku Syria,Jordan,Lubnan.hu9~ Entry lepas nih, bermula dengan damascus. Nak tao pasal damascus klik sini. senang ckit..hoho~

Rasanya, cukup la setakat neh. Nanti la den sambung balik. Tetibo raso mengantok.. haha...

Next: [travelOgue] - damascus(heart of old city)

 
berjalan2 di souq hamidieh

Sunday, 7 August 2011

The INCEPTION..

salam..

Memandangkan sekarang baru 0606am, aku mula terjenak nk bukak blog.. plus, sekarang ni memang office hours aku..mak pesan jangan tidoq lepas subuh, rezki mahal+demand (tp tak penah dengo kate ni pon kebetulan bulan pose, kang nk masuk zohor mula la ngantok(dan ini la aku nk ceritakan[byk tak tanda kurungan aku]).... sile abaikan~

Pernah nengok cite INCEPTION tak.? kalau tak pernah sila klik tande pangkah kt ujung alek kanan skrin moniter korang.. sbb tak bermakne pon klu cite.. hurm.. Camni la.. ni sipnosis yg telah disimpulkan agar mudah difahami.. INCEPTION ni satu cerita yg mengisahkan mimpi didalam mimpinya juge berada dalam mimpi.. haaaa.. paham x? pendek kate mimpi dlm mimpi dlm mimpi la dan ianya berlaku pade diri aku.. nak ckp aku pengaruh cite la tuh..! sory ckit ea.. takdo do den nk pengaruh2 cito2 cengitu, jd superman la, batman la, jet li  pe tah lagik.......... tp.. ade la kdg2 tu.. tp bukan dikire pengaruh.. tu namenye..  urmmm....

~~~ bunyi burung gagak terbang.~~~~~~~~

the story begin with.....
Intro...
2-3hari  yang lalu... lps je solat zohor dok maen2 lptp atas katil.. so, aku pon mule ngntok(mimang time2 tu la nk tido...aishh) tanpa disedari aku pon da tidoq.. permulaan ceritera aku tak tau la cmne sebab tak ade manusia normal yang tao permulaan mimpi dia.. tao2 aku sedang maen2 laptop.. ade la kawan mai ziarah.. kami bersembang.. dan mase tu lagi bape puluh minit nak azan magrib(nak berbuke) aku jadi hairan la nape osmate aku tak masak2 lagi.. sebab seingat aku kali ni turn dia.. so, aku pon bertanya pade rumate sorang lg ni.. nape tak masak2 lagi.. dia jawab "maybe buzy kot..maklum la presiden(haa.. musti dapat teka kan)".. aku pon sempoi jawab 'ok' dengan harapan dia bawak balik ayam golek ke, nasi biryani ke.. 10 mnt kemudian dia pon balik dan azan pon berkumandang.. die pon tak sediakan pape dan kami pon berbuka dengan bergadoh diantara satu sama lain sbb dia baru nk start masak.. berang la, kan org pose neh..! ((agak pelik la..sebab aku tak pernah panas baran.. plus,mne penah gado2..hurmm.. name pon mimpi kan))

Part 2...
Mule2 bergado mulut je.. pastu da naek tangan kaki ktong pon muay thai la.. aku flying kick tp t'kena peti ais(aku xsure tp yg pasti mnde tu besi) dan aku pon terbangun sebab saket tersepak meja kayu yg permanently sblh tilam aku neh.. sambil usap2 kaki yang saket aku pon bangun tgk jam.. owh, awl lg(xsure jgk kol bpe).. mimpi rupenya tapi tak meludah blah kiri la.. uh, gile! org rmai kang cakap mmpi truk2 lak..haha.. muke selambe kusut aku pon buat2 tgk laptop.. offline msg YM.. notify FB.. dan trus bermain sambil tak solat2 asar lagi..hehe.. sedang2 maen lptp tu.. lagi 10mnt nk azan magrib dan ketika tu la aku baru nk solat asar(punoh...punoh).. azan je trus berbuke nikmati juadah sampai kenyang sebab banyak mkanan yg osmate aku masak(rajen lak beliau) dan aku pon berehat la kt katil sambil sambung maen lptp dan terlena hingge la dgr azan isya' dan suara rumate kejot....(haa..lps lagi la kirenya tu...........)

Climax...
"bangun..bangun.... nak magrib da neh",ayat mase dia kejot tu la.. "ha.. magrib..!?",dalam hati suda bermangu2.. bangun2 je muke cool cm tak ade pape berlaku.. tak nak orang detect mimpi bukan2 lg.. sbb tido sampai magrib kn.. haha.. tapi.. mimpi aku...! haaa... pelik kan.. itula.. aku rase pon aku terpengaruh dengan cite tu.. hadoyai.. lame jugak la aku bertapa pikir balik pe yang aku mimpi.. kebetulan pula, ade kwn ziarah umah dan besembang mase tu.. hurm.. macam yg mule2 je.. aku pon ambil wudu' dan trus solat asar.. ase lega la ckit... tp nape tade orang masak... haish.. mmg yg macam mula2 tadi... then, kawan aku pon balik pastu dia cakap "rini buke kat umah sebelah sebab da masak kat sane"... fuhh lega.. klu tak, ade pulak adegan action sepak peti ais lg... haha.. yang pasti ni da realiti....

Conclusion..
lps pade tu.. aku mule plek n pikir balik ape yg aku mmpi.. makan hari jgk la nk ingt.. hurm, tu la fekdahnya kalu tido lame+smpai magrib+xsolat.. mcm2 ley jadi.. tapi aku sendiri pon ssh nk tinggal tidoq siang neh.. malam da macam pijat(musim2 panas ni mmg byk natang neh).. sekadar peringatan.. bulan2 pose ni cube la kurangkan tido.. aku pon sedang cube.. dan cube... dan mencube lagi..! at least i'm trying ok..! mmg tido tu makruh je tp bile da slalu buat.. ley kne tangan jgk la.. sib bek mak tade kt sini..
sekarang dalam proses membaik pulih semangat ramadhan..! nk wat banyak pahale.. bulan dijanji Allah pade hambanya.. nikmat2 Allah bagi dekat kita.. tak rase beruntung ke? yahudi mane de bulan pose neh.. :D


1- Pada malam pertama bulan Ramadhan Allah SWT akan menilik setiap wajah insan-insan yang berpuasa.
2- Mulut umat Nabi Muhammad SAW yang berpuasa akan berbau lebih wangi daripada Kasturi pada hari Kiamat nanti.
3- Umat Nabi Muhammad SAW yang berpuasa akan mendapat Doa Keampunan daripada Para malaikat siang dan malam.
4- Allah SWT akan mengarah kepada Syurga agar bersiap dan berhias  dengan penuh keindahan  agar sedia menerima kedatangan umat Nabi Muhammad yang menunaikan puasa Ramadhan.
5- Pada malam terakhir Ramadhan Allah SWT bersedia mengampun segala dosa umat Nabi Muhammad yang berpuasa kecuali dosa-dosa yang berkaitan dengan manusia.
[mafhum drpd Hadis riwayat Abu Hurairah r.a.] 
*tak ingat sgt hadisnye..ley cari ler..

Pengajaran dari travelOg mimpi aku tu musti da tao kan.. so, same2 la kite baiki diri..
sekian movie dari aku.. selamat berpuasa.. ramdhan kareem..
Kullu am wa antum bikhair..
wasalam...

Sunday, 10 July 2011

Try Living in Their Shoes..!

Bismillah..

alhamdullah.. selesai suda BERSIH 2.0 pade tanggal 09/07/11. byk feed-back kite dpt internet,paper n kawan2 yg pergi.. smoga dpt manfaat dr demostrasi yg dibuat..

cume, kebanyakan pihak melabelkan POLIS 'yg berada disitu' atas perkara yang berlaku. mereka mnyamakan anjing, kuli batak, hamba abdi pade 'mereka' yg sepatutnye bertanggungjawab. ketahui lah! bukan sume polis yg berkehendak perlakukan peserta BERSIH begitu.. yes! picture n video can prove anything but expresion doesnt descript its feeling. its happen to someone has trained to hide their emotion for others circumstances. pls.. dont comparing before thinking.

for information, dimalaysia beratus ribu anggota polis dr pangkat tinggi hingga rendah. sekarang, yg berada ditempat demo tu agak2 polis pangkat ape? ye, pangkat rendah.! mereka ni menerima arahan dr pihak atasan. bukan rela tp arahan! tao mne ni arahan.. sile lihat..

PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN :-
140: SURUHANJAYA PASUKAN POLIS
FASAL(6) Suruhanjaya Pasukan Polis boleh membuat peruntukan bagi semua atau mana-mana daripada perkara yang berikut ----
(a)penyusunan kerjanya dan cara-cara bagaimana tugas-tugasnya akan dijalankan dan penyimpanan rekod-rekod dan minit-minit;

(b)kewajipan dan tanggungjawab ahl-ahli Suruhanjaya itu masing-masing, termasuk memberi perwakilan kuasa atau kewajipannya kepada mana-mana ahli Suruhanjaya itu atau mana-mana anggota pasukan polis atau mana-mana ahli jemaah pegawai-pegawai pasukan polis atau suatu jawatankuasa yang terdiri dari anggota-anggota suruhanjaya dan pasukan itu.

(e)apa-apa perkara lain yang peruntukan-peruntukan baginya, pada pendapatnya, perlu atau mustahak dibuat untuk menjalankan tugas-tugasnya dangan cara yang lebih baik.


dan siapa yg memberi arahan..........

FASAL(3) Suruhanjaya Pasukan Polis hendaklah mengandungi ahli-ahli yang berikut, iaitu ----
(a)Menteri yang pada masa itu bertanggungjawab mengenai polis, yang akan menjadi Pengerusi;

(b)pegawai polis yang memerintah seluruh pasukan polis;

(c)orang yang menjalankan kewajipan-kewajipan jawatan Setiausaha Kementerian di bawah Menteri yang pada masa itu bertanggungjawab mengenai polis;

(d)seorang ahli Suruhanjaya Perkhidmatan Awam yang dilantik oleh Yang diPertuan Agong;

(e)tidak kurang daripada dua orang dan tidak lebih daripada enam orang ahli lain, yang dilantik oleh Yang diPertuan Agong.

untuk pencerahan.....
*klik jika rabun(hehe..)

nampak x.?? jika nk slhkn.. tuju la pade yg betul2 bersalah.. ketua polis negara, PM, Menteri2, dan 'mastermind' kambing2 hitam(jika ade..lalala~).. mereka punya keluarga untuk disara. kita senang bercakap tp mereka yg merasa. cube lah bayangkan kalau kita ditempat mereka.. hurmm.. banyak lg yg nk dikongsi.. tp cm panjang la.. klu ade part2 ade la.. klu xde tu.. maleh nk menaip la.. haha
konklusi, sy menyokong 100%  perhimpunan HARUS 'BERSIH ' ni atas dasar pure demokrasi.. MALAYSIA bukan republik pemerintahan kuku besi(eventho mmg ade.) jadi suara rakyat perlu diketengahkn.. bukan suara banduan yg menunggu death row.. 

UNGGUN BERSIH
lama resah kita demokrasi luka,
lama duka kita demokrasi lara,
demokrasi yang angkuh, kita cemuhi,
suara bebas yang utuh, kita idami.!

A.SAMAD SAID


demokrasi kita tuntutan Agama.. smoga bernilai ibadah tetapi bertukar dosa kerana tindakan tanpa berfikir. emosi dalam kawalan bukan dibawah kawalan.. 

Saturday, 9 July 2011

Perihal hamba..

assalamulaikum..

Jika tajuk pon perihal hamba sudah tentu lah berkenaan hamba bukan.? (hamba tu aku la).. cenggini, sejak segoogleplex menjak neh.. aku asyik teringat tentang zaman dulu kala. tentang aku dan pistol kayu buatan sendri, pedang plastik yang asyik patah bile menjangkau umo seminggu(raket pon trime naseb yang same), dan kenangan2 disekolah yg amat 'perit' dilalui..

Dimalam yg panas membahang neh, aku xley tidoq sebab asek terjage je.. bangun je pesbuk maen game tgk cite smbg tidoq.. alangkah indahnya kehidupan ku kn..! haha but at least trying to hafz quran tok xm yang akan mendatang.. ape ke payah sgt la nk msk dlm hard-disk memori aku neh.. dpt apal pastu lupe.. tu sebab sepanjang aku stdy tak penah mngapal.. teknik digunakan same dgn teknik einstein blajo dulu2.. bace bg paham.. masuk exam pakai ayat sendri.. haa.. genius kn.. (aku ase la dy stdy cmtu..)

hurm.. Lari tajuk banyak kn. lantak la. bukan kne bayor pon. tentang perihal aku tu akan dinyatakan dibawah(currently):-

1)memang aku xley tidoq sebab panas..
2)diulit kenangan2 indah
3)kelaparan(hahahaha)

sebenarnye ni entri yg tesangat zohirlah pengarutannya. kepada yg membace tu maaf la da buang mase anda selame seminit.. sememangnye den tgh buhsan..!

sekian..

P/S:aku adalah seorang yg 'secret'ive..! ehehe.. mmg agak payah nk ckp tentang diri sendri..

Wednesday, 25 May 2011

Hilang semangat nk stdy..!? Ini caranye..

As-salamu alaykm w.b.t...
sempena musim2 imtihan a.k.a exam +PRK PERMATA yang akn datang neh.. sering kelihatan mereka2 yg kurang bersemangat untuk stdy.. maka dengan sifat penyayang(shafiq) aku sertakan beberapa tips2 untuk menaekkn 'syehk' anda kembali..
tips2 ini telah dikaji secare tafsilan...

1) Makan megi sambil taip.

2) Lihat pointer sem lepas.

tahukah anda selain dari msg dlm hp, pointer juge merupakan rhsie terbesar seseorang itu.


3) Gambar family.

     Raye terakhir bersame arwah ayahnda beta.. for sure i wasnt there.. isk9 ;(


4) perhati org sebelah anda (rumate etc.) kadang2 setengah2 org tengok rumate study ke x.. klu x mmg dgn kite2 tak stdy.. dan kadang2 kite tak pegi klas pon sbb mereka jgk(yelah...kite bangun pagi nk pegi klas.. org sebelah baek punye tido.. kompem2 tarik balik slimut.. tu kire bad-influence jgk la) so.. tegor2 la orang sebelah tu yer.. (arghh... sentappp....)
*pic xdpt ltk sbb seksa sgt pic dak sblh nih..

5) lihat buku, nota, kertas yang bertimbun2... psycho-otak tu ckit..... yela.. nota yg belambak2 tu bile nk abes..? tension 0ooOo klu tengok nota berlambak, lagi2 klu doc. ckp "kullu mathlup.." ngan kite2 terlingkup dengo ayat cenggituh...


sbnrnye.. mmg sngaje tak rotate.. (walaupon ni nota sem lepas punye tp.. ahh lantak lah.. asl ade)


6) Tangan da letih... megi pon da abes... setakat tu jela yer.. 


sebenarnya ada dalam 89400 tips lagi (bertawasul dekat makam2 sahabat takde dlm list aku ok..) tp aku letak yang penting2 jea.. walaubagaimana pon, sume tu atas usahe dan keikhlasan dlm menuntut ilmu.. ilmu yang dpt akn kite smpaikan.. itulah insurans kite disana nanti (depends la ilmu pe korang tuntut). Apa yang penting Usaha, Tawakal, Senyum & Redha.... 


Drpd Abdullah ibn Abbas ra, bahawa Rasulullah pernah berdoa: “Ya Allah aku berserah kepada engkau, aku beriman kepada engkau, aku bertawakal kepada engkau, aku kembali kepada engkau dan aku berjuang kerana engkau. Ya Allah, aku berlindung dengan kemuliaan dan kekuatan engkau, tiada Tuhan yang aku sembah melainkan engkau, janganlah aku disesatkan. Engkau yang hidup dan tidak akan mati sedangkan jin dan manusia semuanya akan mati (Muttafiqun alaih)”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)


'ala kulli hal
selamat beramal & b'imtihan ye kengkawan.. b'taufiq w'najeh....


sekian...


P/S : harap2 aku tak t'tuka facebook dengan buku... sbb makna lebey kurang je kn...

Thursday, 5 May 2011